Új médiatörvény


Az elmúlt héten fontos új törvényjavaslat jelent meg Kanadában. A liberális kormánypárt szerint az online működő cégek jogtalanul szereznek nyereséget az országban. Minden kanadai média cég adózik, és elszámolja a jövedelmét az ország felé, ám az online cégek mint a Netflix vagy a Spotify nem úgy működik jelenleg.

A Broadcast törvény utoljára 1991-ben volt módosítva, ám az elmúlt húsz évben rengeteget fejlődött a média és a technológia.  Az országban több tucat online platform üzemel amelyek más országokból, de leginkább Amerikából és Kínából sugároznak.

Az új törvény ezeknek az online csatornáknak a működését limitálná. Ám a párt arra is felhívta a parlament figyelmét, hogy egy apró módosítás nem elég a törvényben, hiszen számos módon ki lehetne akkor kerülni. Emelett figyelemben kell venni, hogy milyen cégek vagy szolgáltatások vannak korlátozva az új törvényben, nehogy a kanadai munkaerő piac járjon emiatt rosszul. A kanadai állam első célpontjai közé tartozik a Youtube, a Disney Tv, a Crave Tv, a Netflix, az Amazon Prime Video, és a Spotify. A törvény lényegében kimondják, hogy kanadai színészeket, előadókat, és a kanadai kultúrát népszerűsítsék.

A kanadai állam úgy számolja, ha minden sikeres, ezek a tényezők akár $800 millió dollár nyereséget és tőkét hozhat Kanadának. Arról is szó esett, hogy az elkövetkező években újabb hasonló törvényeket vezethetnek be, amelyekben olyan hatalmas multi cégekkel egyezkednek majd, mint a Google, a FaceBook, vagy akár az Apple.

Forrás: https://www.rcinet.ca/en/2020/11/04/new-broadcast-law-to-deal-with-netflix-spotify-other-streaming-services/