Halloween eredete és szokások


Egyes feljegyzések szerint a Halloween eredeti kelta hagyományokon alapszik. Ezek a hagyományok a spirituális életet ünnepelték, és Október 31et tartották az év felező pontjának, avagy a belépést a sötét, fagyos hónapokba. Ezen az éjszakán a legvékonyabb az élők és a holtak közötti határ. Állítások szerint a jelmezeket azért hordták Halloween éjszakáján, hogy a megjelenő lelkeket és szellemeket megtévesszék.

Innen ered az édesség osztogatása is, miszerint a szegényebb háztartások énekkel vagy versekkel kedveskedtek a holtaknak, és cserébe aprósüteményt vagy egyébb édességet kaptak a házaknál. A gyerekek előszeretettel vették át ezt a tradíciót, és mondókákkal, versekkel, vagy gyermek dalokkal házaltak, amiért cserébe gyümölcsöt, magvakat, és édességet kaptak.

Kanadában az 1800as években jelentek meg a halloweeni szokások, amit skót és ír bevándorlók hoztak magukkal. Észak Amerikában az első lejegyzett halloweeni beöltözés Vancouverben volt 1898ban. Emelett 1928ben jegyezték le az első ‘trick or treat’ fogalom használatát Albertában. Az évek alatt az ünnep egyre népszerűbb lett, nem csak a gyerekek de a felnőttek között is egyaránt.

Az 1900as évek közepéig sok mára már megszűnt hagyomány övezte Halloween estéjét, mint például a családi vacsora, társas játékok, alma vadászat és halloweeni versek felolvasása. Manapság ezekből a hagyományokból már csak a jelmezbe öltözés, a dekoráció, és az édesség gyűjtés maradt meg.

Az országos adatok szerint a kanadai lakosok közel 70 százaléka ünnepli valamilyen módon a Halloweent és vesz részt az azzal kapcsolatos eseményeken.

Forrás: https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/halloween