Új Covid szabályok


Ontario tartománya nemrégiben bevezetett néhány új egészségügyi  szabályt. Egy egészen új, színkódolt rendszert vezettek be, ahol minden nagyobb várost vagy települést piros, narancs, vagy zöld kategóriába sorolnak be.

Emellett Toronto és Peel régió hivatalosan is teljes lezárás alá került ezen a héten. Ez a teljes lezárás minimum 28 napig fog tartani, amely bármennyiszer meg lehet hosszabbítva. Bezártak a középiskolák, kaszinók, edzőtermek, mozik, múzeumok és egyéb szórakoztató központok. Bezártak az éttermek, csak elvitelre lehet ételt vásárolni. A plázák és egyéb bevásárló központok csak csomagfelvétellel árusítanak. Tehát, csak a legszükségesebb helyek vannak nyitva, mint a szupermarketek, a gyógyszertárak, klinikák, és az állatorvos. A teljes listát nézze meg itt.

A zöld kategóriás régiókban nincsenek megszorítások vagy egyéb korlátozások, az üzletek, konditermek, és egyéb szórakoztató központok nyitva lehetnek. A narancssárga kategóriában korlátozásokra lehet számítani, de például egyes üzletek, éttermek, és konditermek is nyitva lehetnek. Ebben a kategóriában az éttermekben lehet belül fogyasztani, nyitva vannak a plázák, és kisebb eséllyel kell bárminek bezárnia. A piros kategóriában a nem létfontosságú üzleteknek be kell zárnia, mint az edzőtermek, a moziknak, a színházaknak, vagy a kisebb üzleteknek. Az éttermekben csak kint lehet fogyasztani, vagy elvitelre rendelni.

Ezekre a fontos és lényeges intézkedésekre azért van szükség, mert az elmúlt hónapokban nagyon megindult a fertőzöttség terjedése Ontarioban. Az egészségügyi miniszter arra kéri a lakosokat, hogy limitálják a napi és a heti kontaktust másokkal, ne járjanak el minden nap vásárolni, és ha tehetik, dolgozzanak otthonról. A legtöbb egyetem megpróbál online előadásokat tartani, így ezzel is óvják a hallgatókat.

A kormány mindenki figyelmét felhívja, ha rosszul van, vagy betegnek érzi magát, ne menjen el otthonról. Teszteltesse le magát, és óvja környezetét.

Forrás: https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/experts-worry-ontario-s-new-covid-19-guidelines-set-threshold-for-closures-lockdown-too-high-1.5788262