Új Covid-19 rendeletek Ontarióban


A folyamatosan terjedő járványra való tekintettel Ontario tartománya újabb intézkedéseket vezetett be az elmúlt pár hét során. A magas napi fertőzött számok miatt Torontóban, Ottawában, emelett Peel és York régiókban az éttermekben nem lehet beülni, a konditermek, mozik, múzeumok, és szórakozóhelyek pedig 28 napra be kellett, hogy zárjanak. A 28 nap eltelte után Premier Doug Ford újra meghosszabbíthatja a megszorításokat. A Premier szerint ezekre a megszorításokra és rendeletekre azért van szükség, hogy megelőzzük az esetleges teljes lezárást. Természetesen a maszkviselés ezentúl is kötelező.

Emelett rengeteg új tesztelési helyszínt hoztak létre, hogy minél több ember eljuthasson teszteltetni. A legtöbb városban lévő Shoppers Drug Martokban lehetséges teszteltetni ha tünetmentes a páciens, és ha bármilyen tünettel akarnak tesztet végeztetni, akkor időpontot lehet foglalni a helyi kiszabott egészségügyi teszt centrumban. A kormány abban bízik, hogy minél több ember elmegy magát leteszteltetni, hogy a lehető legreálisabb statisztikai adatokkal tudjanak számolni. Idén a szokásnál is több influenza elleni védőoltást rendelt az állam, és mindenkit arra buzdítanak, hogy oltassák be magukat. Az influenza elleni védőoltást a patikában vagy a házi orvosunknál kérvényezhetjük.

A nemrégiben bemutatott Covid Alert mobil alkalmazás letöltését és használatát javasolja minden orvos és egészségügyi szakember. Az alkalmazáson keresztül nyomon lehet követni, ha valaki kontaktban volt egy fertőzöttel, esetleg olyan helyen járt, ahol nemrégiben beregisztráltak akár tünetmentes fertőzöttet is. Ha valaki pozitív eredményt kap a Covid-19 vírusra, egy sorszámot kap, amit feltölthet az alkalmazásba. Az alkalmazás ezután mindenkit értesít aki ugyan ott járt az elmúlt napokban, mint a fertőzött.

Forrás: https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/covid-19-coronavirus-ontario-october-2-1.5747709