Amerikai választások


Nem régiben zárultak le az amerikai választások. A hosszadalmas számlálás és várakozás után Joe Bident nevezték ki a leendő új amerikai elnöknek. Justin Trudeau miniszterelnök is beszélt a választásokról. Beszédében elmondta, hogy amíg véglegesen le nem zárulnak a számolások, és Joe Biden nincs beiktatva az elnöki posztjára, addig nem lehetünk biztosak semmiben sem.

Beszédében a miniszterelnök azt is elmondta, hogy minden érdeklődő kanadai bízzon az amerikai választások menetében. Sajnos a koronavírus miatt kicsit nehezebben mentek a számolások, mint bármelyik másik évben ezelőtt. Az amerikaiak nagy része postai úton szavazott, így a rengeteg felgyülemlett szavazatott kellett a dolgozóknak áttekinteni. Minden államban a munkások éjt nappallá téve számoltak, rendszereztek, és összesítették a számokat, és így is a csak 5 nap alatt lettek meg a végleges számok.

Donald Trump a választások eredményét majdnem két napig szó nélkül hagyta, majd felhívta az amerikai nép figyelmét, hogy csalást gondol a magas számok mögött. Elmondása szerint ez a választás még koránt sincs befejezve, és csak akkor tekinthetjük lezárva ezt a fejezetet, ha az új elnöki ciklus elkezdődött januárban.

Joe Biden nyilatkozása szerint most rengeteg változások jön Amerikában, és alig tud várni, hogy megkezdhesse elnöki elfoglaltságait. Emelett Kamala Harris az első női elnök helyettes. Justin Trudeau és sok más ország vezető gratulált Harrisnek. Trudeau arról is beszélt, hogy Kanada és Amerika mindig is szoros kapcsolatban volt, és ezek után is így fog maradni.

Forrás: https://globalnews.ca/news/7451264/us-election-trudeau-biden/